Archiwalna Strona Powiat Myśliborski
Z uwagi na kwarantannę pracowników Wydziału Komunikacji w Myśliborzu, wszelkie podania/wnioski należy wrzucać do przygotowanej urny, która znajduje się przy wejściu do budynku Starostwa Powiatowego przy ul. Północnej...

kontakt

Miasto i Gmina Barlinek

barlinek ul. Niepodległości 20
74-320 Barlinek
tel. 95 746 55 40

umig@barlinek.pl

Gmina Boleszkowice

boleszkowice ul. Świerczewskiego 24
74-407 Boleszkowice
tel. 95 760 61 24

boleszkowice@boleszkowice.pl

Miasto i Gmina Myślibórz

mysliborz Rynek im. Jana Pawła II 1
74-300 Myślibórz
tel. 95 747 20 61

mysliborz@mysliborz.pl

Miasto i Gmina Dębno

debno ul. J.Piłsudskiego 5
74-400 Dębno
tel. 95 760 30 02

umig@debno.pl

Gmina Nowogródek Pomorski

nowogrdek pomorski ul. A. Mickiewicza 15
74-304 Nowogródek Pomorski
tel. 95 747 17 60

sekretariat.gm @nowogrodekpomorski.pl

AKTUALNOŚCI

2013-08-13 08:24:17

Sezon grzybowy coraz bliżej

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe. Główną korzyścią ze zbierania grzybów jest również to, że zbieranie grzybów jest doskonałym  pretekstem do oderwania się od komputera/telewizora/książki, wyjścia z domu i spaceru po lesie. Dzięki temu jest okazja do wysiłku fizycznego, relaksu, a jak dopisze szczęście to i mamy satysfakcję z udanych zbiorów, ale i w tej sytuacji nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów  niejadalnych i trujących, które mogą być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych lub śmierci. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarza się pomyłka, a ta może kosztować zdrowie albo życie. Popełnić błąd przy wybieraniu egzemplarzy jadalnych jest łatwo.

 

CO ZROBIĆ BY UNIKNĄĆ POWAŻNYCH ZAGROŻEŃ DLA ZDROWIA I ŻYCIA?

  1. ZBIERAJ TYLKO GATUNKI, KTÓRE DOBRZE ZNASZ I ROZRÓŻNIASZ! - Nie zbieraj nic, co budzi Twoją  wątpliwość! -  Nawet gdybyś miał  minąć królewskiego borowika.
  2. NIE ZBIERAMY GRZYBÓW Z BLASZKAMI POD KAPELUSZEM,- bo to właśnie wśród nich najwięcej jest gatunków trujących.
  3. UNIKAMY TEŻ ZBIERANIA MŁODYCH EGZEMPLARZY, gdyż te nie mają jeszcze cech właściwych swojemu gatunkowi i dlatego trudno ocenić ich jadalność. Podczas grzybobrania bezpiecznie jest mieć przy sobie atlas z grzybami.
  4. NIE DAWAJ WIARY MITOM GŁOSZĄCYM, ŻE GRZYB NADJEDZONY PRZEZ OWADY, ŚLIMAKI LUB LEŚNE ZWIERZĘTA JEST JADALNY. Ze względu na odmienny metabolizm, dla ludzi może być trujący
  5. GRZYBY ZAWSZE ZBIERAJ  DO PRZEWIEWNEGO KOSZYKA CZY ŁUBIANKI, Trzeba pamiętać, że zebrane grzyby wciąż wydzielają ciepło, wilgoć i dwutlenek węgla. Bez wentylacji, w zamkniętym pojemniku, grzyby szybciej się psują, a rozmnażające się bakterie i produkty rozkładu także mogą spowodować poważne zatrucie.
  6. POTRAWY Z GRZYBÓW SPOŻYWAJ ŚWIEŻE, BEZPOŚREDNIO PO SPORZĄDZENIU. Dobrze jest przygotować grzyby tego samego dnia, krótko po ich zebraniu.
  7. PAMIĘTAJ TEŻ, ŻE  GRZYBY, TO POTRAWA TYLKO DLA DOROSŁYCH GRZYBY SĄ CIĘŻKOSTRAWNE - popularne kurki oraz maślaki długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Dlatego też grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby starsze oraz takie, które borykają się z chorobami przewodu pokarmowego
  8. W RAZIE WĄTPLIWOŚCI CZY ZEBRANE GRZYBY SĄ TRUJĄCE CZY JADALNE, MOŻNA SKORZYSTAĆ Z BEZPŁATNEJ PORADY W STACJACH SANITARNO – EPIDEMIOLOGICZNYCH
  9. Podczas wędrówek po lesie nie zapominajmy o zabezpieczeniu się przed ukąszeniem kleszcza, mogą one być nosicielami groźnych chorób. Zawsze mniej przy sobie preparaty odstraszające te owady a po powrocie do domu dokładnie obejrzyj swoje ciało.

 

JEŚLI PO SPOŻYCIU GRZYBÓW WYSTĄPIĄ TZW. OBJAWY DYSPEPTYCZNE, CZYLI BÓLE BRZUCHA, WYMIOTY, WÓWCZAS TRZEBA NIEZWŁOCZNIE UDAĆ SIĘ DO LEKARZA.


Objawy zatrucia mogą różnić się w zależności od rodzaju grzybów, a w zasadzie od substancji trujących w nich zawartych. Jeśli jest to muskaryna (trujący alkaloid, zawarty np. w muchomorach czerwonych, strzępiakach i lejkówkach), wówczas, oprócz wymiotów i bólu brzucha, mogą pojawić się również: ślinotok, obfite poty, łzawienie, uczucie gorąca, zaczerwienienie twarzy, zaburzenia wzrokowe. Jeśli substancją działającą była atropina, do objawów mogą dołączyć halucynacje (wzrokowe i słuchowe), pobudzenie ruchowe i psychiczne i drgawki. Także grzyby jadalne mogą spowodować nieżyt żołądka - najczęściej wówczas, gdy zostały nieprawidłowo przygotowane. Objawy zatrucia grzybowego nie muszą wystąpić od razu. Można się poczuć źle zarówno 15 minut po spożyciu, jak i dopiero 24 godziny później.

Szybka pomoc decyduje o przeżyciu zatrutego, dlatego to niezwykle ważne, aby jak najprędzej dostarczyć osobę z podejrzeniem zatrucia do szpitala. Zanim chory trafi pod opiekę lekarzy, można spróbować wywołać wymioty i podać osoloną wodę. Nie zaszkodzi zabezpieczenie materiałów od chorych (np. wymiocin) i resztek pokarmu - przyspieszy to identyfikację grzyba i umożliwi szybszą diagnozę oraz leczenie. Niezwłoczne płukanie żołądka może uratować życie.

 

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Myśliborzu życzy bezpiecznego grzybobrania i przyjemnego wypoczynku w lesie.

 

Opracowanie: OZiPZ  PSSE Myślibórz na podstawie  materiałów GIS



 

eURZĄD

75 lat Pomorza Zachodniego

bip

eboi

elektroniczny samorząd

Internetowy System Umawiania Wizyt w Wydziale Komunikacji

Nieodpłatna pomoc prawna, porady obywatelskie i mediacja

RSO

dzienniki ustaw

monitor polski

dla nieslyszacych

Nieruchomosci

Kalendarz imprez

  Grudzień 2020  
Pn Wt Śr Cz Pt So Ni
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

 

ISO
ISO 9001

LAUREAT

Obsługa techniczna
ALFA TV

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona