Archiwalna Strona Powiat Myśliborski
Z uwagi na kwarantannę pracowników Wydziału Komunikacji w Myśliborzu, wszelkie podania/wnioski należy wrzucać do przygotowanej urny, która znajduje się przy wejściu do budynku Starostwa Powiatowego przy ul. Północnej...

kontakt

Miasto i Gmina Barlinek

barlinek ul. Niepodległości 20
74-320 Barlinek
tel. 95 746 55 40

umig@barlinek.pl

Gmina Boleszkowice

boleszkowice ul. Świerczewskiego 24
74-407 Boleszkowice
tel. 95 760 61 24

boleszkowice@boleszkowice.pl

Miasto i Gmina Myślibórz

mysliborz Rynek im. Jana Pawła II 1
74-300 Myślibórz
tel. 95 747 20 61

mysliborz@mysliborz.pl

Miasto i Gmina Dębno

debno ul. J.Piłsudskiego 5
74-400 Dębno
tel. 95 760 30 02

umig@debno.pl

Gmina Nowogródek Pomorski

nowogrdek pomorski ul. A. Mickiewicza 15
74-304 Nowogródek Pomorski
tel. 95 747 17 60

sekretariat.gm @nowogrodekpomorski.pl

AKTUALNOŚCI

2007-10-03 08:48:07

Historyczne gotowanie

 Udział uczniów i nauczycieli ZSP NR 3 w Myśliborzu w trzeciej edycji
POLSKO-NIEMIECKIEGO KONKURSU HISTORYCZNEGO GOTOWANIA
„PORA ŻNIW W XIX WIEKU” .

W dniu 30.09.2007 r. odbyła się 3 edycja Polsko – Niemieckiego Konkursu Historycznego Gotowania „Pora żniw w XIX wieku”. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się w Niemczech w miejscowości ALTRANFT na terenie tamtejszego muzeum. Imprezami towarzyszącymi były dożynki oraz wystawa poświęcona historii hodowli Miętusa wyławianego w Odrze.

W konkursie wzięło udział 5 drużyn (3 z Polski i 2 z Niemiec). Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Myśliborzu reprezentowały 2 drużyny pod opieką nauczycieli gastronomii: M. Kisły i T. Świątka. Młodzież wykazała się dużą znajomością przyrządzania i gotowania historycznych potraw podawanych podczas żniw w XIX wieku. Nasze drużyny przygotowały 2 potrawy:

- Świeżynkę ( Jakub Wolniak, Wioleta Strączyńska),

- Zupę fasolową (Marcin Wilimowski, Paulina Sołtys).

W jury ze strony polskiej uczestniczyli: Jarosław Rębiasz – kierownik szkolenia praktycznego w ZSP Nr 3 w Myśliborzu oraz Zofia Jakubiszyn – szefowa „Myśliborzanki”.

Konkurs uświetnili swoją obecnością: Krystyna Balcerzak – członek Zarządu Powiatu w Myśliborzu, Elżbieta Urbaniak – dyrektor ZSP Nr 3 w Myśliborzu, Tadeusz Urbaniak – szkolny doradca zawodowy.

Konkurs ma cykl ciągły i organizowany jest naprzemiennie raz w Polsce, raz w Niemczech. Jego głównym zadaniem jest przybliżenie młodym pokoleniom, obyczajów żywieniowych jakie panowały w dawnych czasach oraz umiejętność gotowania historycznych potraw.

Galeria zdjęć w załączeniu



+ dodaj swoją opinie
Autor:
E-mail:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.



Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

 

eURZĄD

75 lat Pomorza Zachodniego

bip

eboi

elektroniczny samorząd

Internetowy System Umawiania Wizyt w Wydziale Komunikacji

Nieodpłatna pomoc prawna, porady obywatelskie i mediacja

RSO

dzienniki ustaw

monitor polski

dla nieslyszacych

Nieruchomosci

Kalendarz imprez

  Grudzień 2020  
Pn Wt Śr Cz Pt So Ni
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

 

ISO
ISO 9001

LAUREAT

Obsługa techniczna
ALFA TV

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona