Archiwalna Strona Powiat Myśliborski
Z uwagi na kwarantannę pracowników Wydziału Komunikacji w Myśliborzu, wszelkie podania/wnioski należy wrzucać do przygotowanej urny, która znajduje się przy wejściu do budynku Starostwa Powiatowego przy ul. Północnej...

kontakt

Miasto i Gmina Barlinek

barlinek ul. Niepodległości 20
74-320 Barlinek
tel. 95 746 55 40

umig@barlinek.pl

Gmina Boleszkowice

boleszkowice ul. Świerczewskiego 24
74-407 Boleszkowice
tel. 95 760 61 24

boleszkowice@boleszkowice.pl

Miasto i Gmina Myślibórz

mysliborz Rynek im. Jana Pawła II 1
74-300 Myślibórz
tel. 95 747 20 61

mysliborz@mysliborz.pl

Miasto i Gmina Dębno

debno ul. J.Piłsudskiego 5
74-400 Dębno
tel. 95 760 30 02

umig@debno.pl

Gmina Nowogródek Pomorski

nowogrdek pomorski ul. A. Mickiewicza 15
74-304 Nowogródek Pomorski
tel. 95 747 17 60

sekretariat.gm @nowogrodekpomorski.pl

AKTUALNOŚCI

2008-10-08 07:20:06

Historyczne Gotowanie 2008

W dniu 27.09.2008r. odbył się IV Polsko - Niemiecki Konkurs „Historyczne gotowanie“, który organizowany jest przy współpracy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Myśliborzu oraz Förderverein Freilichtmuseum Altranft e.V. naprzemian raz w Niemczech raz w Polsce.
Gospodarzem tegorocznej edycji był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Myśliborzu, a przebieg konkursu można było oglądać na terenie Międzyszkolnego Ośrodka Sportu "Szkuner" w Myśliborzu przy ul. Marcinkowskiego 5
Uczestnikami konkursu były drużyny z Niemiec i Polski składające się z dwuosobowych zespołów, których zadaniem było przygotowanie potraw z dziczyzny.
„Potrawy z dziczyzny w XVIII” – to temat wiodący tegorocznego konkursu. Jury zwracało uwagę na przygotowanie nakrycia i podanie potraw jak i prezentację historyczną podsumowująca całokształt prac.
 
Uczestnicy wg zajętych miejsc w konkursie:
I MIEJSCE
 
BERUFSBILDUNGSVEREIN BAD FREINWALDE
Przygotowali: 
Zupę piwną wg receptury króla Prus Frydrycha II oraz warchlaka dzika z grilla z ziemniakami i warzywami .
II MIEJSCE
 
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 im. S. DARIUSA i   S. GIRENASA w Myśliborzu - I drużyna
Przygotowali: Zrazy z sarny w sosie z kaszą gryczaną i sałatką z buraków
III MIEJSCE
 
VEREIN DER KOCH SCHARMUTZELSSE & UMGEBUNGE e.V.
Przygotowali: 
Dziczyznę w warzywach z kompotem śliwkowym
 
EGZEKWO IV MIEJSCE
 
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 2 im. J. Słowackiego w Dębnie
Przygotowali: Bażant duszony z grzybami
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 im. S. DARIUSA i   S. GIRENASA w Myśliborzu - II drużyna
Przygotowali: Forszmak z pieczywem.
 
Głównym celem Konkursu „Historyczne Gotowanie - 2008" było przybliżenie młodym pokoleniom obyczajów żywieniowych jakie panowały w dawnych czasach oraz propagowanie umiejętności gotowania historycznych potraw.
 
Opracowali:
Jarosław Rębiasz
Tadeusz Urbaniak


+ dodaj swoją opinie
Autor:
E-mail:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.



Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

 

eURZĄD

75 lat Pomorza Zachodniego

bip

eboi

elektroniczny samorząd

Internetowy System Umawiania Wizyt w Wydziale Komunikacji

Nieodpłatna pomoc prawna, porady obywatelskie i mediacja

RSO

dzienniki ustaw

monitor polski

dla nieslyszacych

Nieruchomosci

Kalendarz imprez

  Grudzień 2020  
Pn Wt Śr Cz Pt So Ni
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

 

ISO
ISO 9001

LAUREAT

Obsługa techniczna
ALFA TV

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona