Archiwalna Strona Powiat Myśliborski
Z uwagi na kwarantannę pracowników Wydziału Komunikacji w Myśliborzu, wszelkie podania/wnioski należy wrzucać do przygotowanej urny, która znajduje się przy wejściu do budynku Starostwa Powiatowego przy ul. Północnej...

kontakt

Miasto i Gmina Barlinek

barlinek ul. Niepodległości 20
74-320 Barlinek
tel. 95 746 55 40

umig@barlinek.pl

Gmina Boleszkowice

boleszkowice ul. Świerczewskiego 24
74-407 Boleszkowice
tel. 95 760 61 24

boleszkowice@boleszkowice.pl

Miasto i Gmina Myślibórz

mysliborz Rynek im. Jana Pawła II 1
74-300 Myślibórz
tel. 95 747 20 61

mysliborz@mysliborz.pl

Miasto i Gmina Dębno

debno ul. J.Piłsudskiego 5
74-400 Dębno
tel. 95 760 30 02

umig@debno.pl

Gmina Nowogródek Pomorski

nowogrdek pomorski ul. A. Mickiewicza 15
74-304 Nowogródek Pomorski
tel. 95 747 17 60

sekretariat.gm @nowogrodekpomorski.pl

AKTUALNOŚCI

2009-03-24 08:45:04

Finał szkolenia w Smolnicy

Zespół Szkół im. Ignacego Solarza w Smolnicy kończy realizację projektu finansowanego ze środków Unii Europejskiej pt.„Agroturystyka jako alternatywa zawodowa dla ludności obszarów wiejskich gminy Dębno”.
Marzec to ostatni miesiąc, w którym odbywają się zajęcia w Zespole Szkół w Smolnicy dla uczestników programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Przygotowanie posiłku dla gości w gospodarstwie agroturystycznym oraz samodzielne wykonanie palmy wielkanocnej, takie umiejętności kształcili na ostatnich zajęciach uczestnicy programu „Agroturystyka jako alternatywa zawodowa dla ludności obszarów wiejskich gminy Dębno”. Sami wykonali z bibuły bazie wiosenne, następnie, małe różyczki, kwiaty na ołówku, dzwoneczki, których środkowe pręciki należało zamoczyć w kleju biurowym, a potem w kaszy kukurydzianej. Kolejny krok to odpowiednie ułożenie kompozycji kwiatowych wraz z baziami wiosennymi na kiju. I palma gotowa. Uczestnicy programu dawno nie byli tak dumni ze swojej pracy, a zwłaszcza panowie, których ręce do wykonywania prac manualnych są mniej sprawne. Tego typu zajęcia prowadził pan Anatol Wierzchowski. Obecnie atutem wielu gospodarstw agroturystycznych jest własna kuchnia – potrawy serwowane gościom, sporządzane są najczęściej wg tradycyjnych receptur i zasad zdrowego żywienia w oparciu o produkty z rodzinnych gospodarstw agroturystycznych. Na zajęciach z panią Ewą Piasecką przygotowywano jabłko pieczone z dżemem i czekoladą oraz sałatka ze smażonego kurczaka z gotowanymi warzywami, następnym razem uczestnicy będą przyrządzać pieczone skrzydełka faszerowane mięsem oraz pieczone ziemniaki nadziewane pieczarkami z surówką warzywną, na deser upieką ciastka drożdżowe kruche. „Na kursie spędziliśmy bardzo miło czas, ze wspaniałymi wykładowcami, zdobyliśmy wiele bardzo wartościowych wiadomości. To była taka odskocznia od życia codziennego. Zdobyliśmy nowe umiejętności. Warto kontynuować dalej podobne szkolenia….”; „Z tego kursu wymieniliśmy dużo wiedzy nie tylko o agroturystyce. Jest interesująca, luźna atmosfera, mili wykładowcy. Chętnie podjęlibyśmy następny kurs w innym kierunku…”. Tak oceniają zajęcia uczestnicy programu.

Uczestnicy  oraz koordynator projektu

<<< GALERIA >>>



+ dodaj swoją opinie
Autor:
E-mail:
Treść:

Komentarze są własnością ich twórców.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.



Komentarz pojawi się w chwili akceptacji wpisu przez administratorów!

 

eURZĄD

75 lat Pomorza Zachodniego

bip

eboi

elektroniczny samorząd

Internetowy System Umawiania Wizyt w Wydziale Komunikacji

Nieodpłatna pomoc prawna, porady obywatelskie i mediacja

RSO

dzienniki ustaw

monitor polski

dla nieslyszacych

Nieruchomosci

Kalendarz imprez

  Grudzień 2020  
Pn Wt Śr Cz Pt So Ni
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

 

ISO
ISO 9001

LAUREAT

Obsługa techniczna
ALFA TV

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona