- Aktualności
- Aktualności KORONAWIRUS
- Władze Powiatu
- Prezentacja Powiatu
- Niepodległa
- Nowa siedziba Starostwa
- Realizowane projekty
- Konsultacje społeczne
- Oświata
- Kontakt
- Biuro Rzeczy Znalezionych
- Powiat przyjazny przedsiębiorcom
- Historia
- Turystyka
- Kultura i Sport
- Geografia
- Środowisko
- Ochrona zdrowia
- Ochrona Danych Osobowych
- Nieodpłatna pomoc prawna
- NGO
- Złoty Żagiel
- Galeria
- Przydatne Informacje
- Bezpieczeństwo na drogach
Gmina Boleszkowice
74-407 Boleszkowice
tel. 95 760 61 24
boleszkowice@boleszkowice.pl
Miasto i Gmina Myślibórz
74-300 Myślibórz
tel. 95 747 20 61
mysliborz@mysliborz.pl
Gmina Nowogródek Pomorski
74-304 Nowogródek Pomorski
tel. 95 747 17 60
sekretariat.gm @nowogrodekpomorski.pl
AKTUALNOŚCI
2009-03-24 08:45:04
Finał szkolenia w Smolnicy
Zespół Szkół im. Ignacego Solarza w Smolnicy kończy realizację projektu finansowanego ze środków Unii Europejskiej pt.„Agroturystyka jako alternatywa zawodowa dla ludności obszarów wiejskich gminy Dębno”.
Marzec to ostatni miesiąc, w którym odbywają się zajęcia w Zespole Szkół w Smolnicy dla uczestników programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej.
Przygotowanie posiłku dla gości w gospodarstwie agroturystycznym oraz samodzielne wykonanie palmy wielkanocnej, takie umiejętności kształcili na ostatnich zajęciach uczestnicy programu „Agroturystyka jako alternatywa zawodowa dla ludności obszarów wiejskich gminy Dębno”. Sami wykonali z bibuły bazie wiosenne, następnie, małe różyczki, kwiaty na ołówku, dzwoneczki, których środkowe pręciki należało zamoczyć w kleju biurowym, a potem w kaszy kukurydzianej. Kolejny krok to odpowiednie ułożenie kompozycji kwiatowych wraz z baziami wiosennymi na kiju. I palma gotowa. Uczestnicy programu dawno nie byli tak dumni ze swojej pracy, a zwłaszcza panowie, których ręce do wykonywania prac manualnych są mniej sprawne. Tego typu zajęcia prowadził pan Anatol Wierzchowski. Obecnie atutem wielu gospodarstw agroturystycznych jest własna kuchnia – potrawy serwowane gościom, sporządzane są najczęściej wg tradycyjnych receptur i zasad zdrowego żywienia w oparciu o produkty z rodzinnych gospodarstw agroturystycznych. Na zajęciach z panią Ewą Piasecką przygotowywano jabłko pieczone z dżemem i czekoladą oraz sałatka ze smażonego kurczaka z gotowanymi warzywami, następnym razem uczestnicy będą przyrządzać pieczone skrzydełka faszerowane mięsem oraz pieczone ziemniaki nadziewane pieczarkami z surówką warzywną, na deser upieką ciastka drożdżowe kruche. „Na kursie spędziliśmy bardzo miło czas, ze wspaniałymi wykładowcami, zdobyliśmy wiele bardzo wartościowych wiadomości. To była taka odskocznia od życia codziennego. Zdobyliśmy nowe umiejętności. Warto kontynuować dalej podobne szkolenia….”; „Z tego kursu wymieniliśmy dużo wiedzy nie tylko o agroturystyce. Jest interesująca, luźna atmosfera, mili wykładowcy. Chętnie podjęlibyśmy następny kurs w innym kierunku…”. Tak oceniają zajęcia uczestnicy programu.
Uczestnicy oraz koordynator projektu
+ dodaj swoją opinie
eURZĄD
Kalendarz imprez
Grudzień 2020 | ||||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Ni |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |